Kroję trzy warzywa i mam genialną surówkę do obiadu. To przepis od mojej babci
Nie oszukujmy się, ta surówka najlepiej smakuje latem, a najlepiej, jeśli tak jak babcia Marysia, masz świeże warzywa ze swojej działki. Ja działki niestety nie posiadam, ale do tego przepisu sięgam nawet zimą, szczególnie w czasie, kiedy w osiedlowym warzywniaku pojawiają się pierwsze nowalijki i bez trudu można kupić już chrupiące rzodkiewki. To surówka z pomidorów, ogórków i właśnie rzodkiewki. Jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale kolorowa, dzięki czemu cały obiad wygląda apetycznie i pięknie.
Jak zrobić szybką surówkę do obiadu?
Ten przepis jest banalnie prosty, bo wystarczy pokroić wszystkie składniki, a potem wymieszać z oliwą i odrobiną dobrego octu jabłkowego, przyprawić solą i pieprzem – i gotowe! Babcia zawsze do tych warzyw dodawała dużo zieleniny, zwykle szczypiorku i koperku i tak samo robię ja. Dzięki temu ta surówka do obiadu to prawdziwa witaminowa bomba.
Przepis: Surówka z trzech warzyw
Szybka, kolorowa surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 99 w każdej porcji
Składniki
- 2 pomidory
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 gałązki koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki, pomidory i rzodkiewkę pokrój. Koperek i szczypior posiekaj. Wrzuć wszystko do jednej miski.
- Robienie surówkiDo warzyw dodaj oliwę, skrop wszystko octem, dopraw solą i pieprzem.
Surówka z pomidorów, ogórków i rzodkiewki to doskonały dodatek do klasycznych obiadów. Babcia najczęściej podawała ją z ziemniakami i kotletami mielonymi czy schabowymi, ale też z pieczonymi udkami z kurczaka.
Surówka do obiadu ze śmietanowym sosem
Moja babcia niekoniecznie przejmowała się kaloriami. U niej musiało być nie tylko smacznie, ale też dużo i na bogato. Dlatego ona swoją surówkę serwowała ze śmietaną. Nie olejem, nie octem, a dobrą śmietanką, zaprawioną ewentualnie odrobiną majonezu lub musztardy. W wersji nieco odchudzonej możesz wymieszać śmietanę z greckim jogurtem naturalnym lub użyć samego jogurtu. Surówka w tej wersji zawsze była dla mnie doskonalszą alternatywą dla zwykłej mizerii, bo tu przecież jeszcze oprócz ogórków były pyszne pomidory i chrupiące rzodkiewki. Ja od czasu do czasu robię surówkę w wersji z sosem ze śmietany i jogurtu. Podaję ją wówczas z ziemniaczkami z wody i jajkiem sadzonym.